07/08/2017 Tommi Kemppainen

Mistä on kysymys osakkeiden nykyhinnoissa, ja miksi tällä on merkitystä?

Beggar Thy Neighbour – ylivelkaantumisen ja protektionistisen kauppapolitiikan koko kuva
Vakuutusstrategiapäivitys

Mistä on kysymys osakkeiden nykyhinnoissa, ja miksi tällä on merkitystä? Yksinkertaisena esimerkkinä voimme katsoa yritystä, jonka osakkeen hinta on esimerkiksi 100 €. Kyseinen hinta olisi se hinta, joka muodostaisi yhtiön oikean arvon suhteessa tuleviin, lopulta realisoituviin kassavirtoihin. Tämä oikean hintainen osake antaisi siis osakkeille tyypillisen vuosituoton.

Ongelma syntyy, mikäli osakkeen hinta on merkittävästi korkeampi, esimerkiksi 150 €, sillä silloin kun yhtiön tulevat kassavirrat alkavat realisoitumaan, rupeaa myös osakkeen hinta lähestymään oikeaa arvoaan eli 100:a euroa. Tällaisessa tilanteessa ei kannatakaan ostaa osakkeita hintaan 150 €, vaikka ne olisivatkin nousseet hyvin viime vuosina, vaan mieluummin kannattaa pitää pää kylmänä ja sijoittaa vaihtoehtoisiin sijoituksiin siksi aikaa, että taas tarjoutuu tilanne ostaa osakkeita (ja velkakirjoja) hinnoilla, joiden voi olettaa tarjoavan osakkeille kuuluvan tuoton.

Kun summaa yhteen USA:n pörssin yhtiöiden markkina-arvon (Wilshire Total Market) ja suhteuttaa sen USA:n bruttokansantuotteeseen (GDP), saamme yhden aikasarjan kuvaamaan hintaa suhteessa arvoon (lähde: https://www.gurufocus.com/stock-market-valuations.php).

Näistä kahdesta laskettuna suhdelukuna hinnoittelu heiluu karkeasti noin 50 %:n ja 150 %:n väillä.

Alla keltainen viiva kuvaa päättymiskohdassaan kesäkuun viimeisenä päivänä vuonna 2009, että seuranneet 8 vuotta vuosituotoksi realisoitui 13 %, kun yllä näemme vuoden 2009 ostohinnan olleen noin 50 %. Tänään vastaavasti hinnoittelu on 134 % ja odotettavissa oleva vuosituotto on haarukassa -8 % p.a. ja +3 % p.a. seuraavalle kahdeksalle vuodelle. Ostohinta on ratkaisevan tärkeä odotettavan tuoton kannalta! Juuri nyt pörssin osakkeet eivät ole poikkeuksellisen halpoja vaan historiallisen kalliita. Tämän mallin odotettu vuosituotto on nyt -1,2 % p.a. tyypillisellä 80 %:n arvostustasolla seuraavalle kahdeksalle vuodelle (As of 08/07/2017, the stock market is likely to return -1.2% a year in the next 8 years).

Jo pitkästyttävästi on muistutettava, että maailma on yhä erittäin velkaantunut. Monen on tätä vaikea havaita, sillä velka on lahovaurion tavoin hitaasti vuosikymmenten aikana hiipinyt riesaksemme. Tämä ongelma on merkittävä vastatuuli talouskasvulle, sillä bruttokansantuotteen kasvua ei enää voida saada aikaan yksityisten ja yritysten velalla kuluttamista ja investointeja lisäämällä. Jäljellä on enää valtiot, jotka luonnollisen talouskasvun uupuessa kroonisesti kuluttavat ja investoivat velaksi (lisää aiheesta: Paljonko on paljon velkaa?).

Vaikka merkit ovat näinkin selkeät siitä, että juuri nyt ei todennäköisesti ole odotettavissa hyvää tuottoa seuraavalle kahdelletoista vuodelle osakkeista ja velkakirjoista, niin en odota suurta ryntäystä vielä hyvän sään aikaan HCP Blackin kaltaiseen sijoittamiseen. Ala on tottunut myymään sijoituskohteiksi osakkeita ja velkakirjoja, ja suurin osa asiakkaista on tottunut niitä ostamaan. Hankalalta kuulostavia vaihtoehtoisia sijoituksia ei siis tämän päivän myynnin ja markkinoinnin näkökulmasta ole monen kannattavaa nostaa esiin tarjonnassaan lyhyellä aikavälillä. Lisäksi harvalla on niihin myöskään tarvittavaa tietotaitoa (lisää aiheesta: Talk the Talk – Walk the Walk).

HCP Blackin sijoitukset ja niiden tausta aukeavat parhaiten lohko kerrallaan allokaatiopiirakkaa klikkaamalla (linkki allokaatiopiirakkaan). Lihavoidulla on lohkon kuvaus aivan lyhyesti. Jo se kuvaa pääidean. Tämän jälkeen seuraa hieman pidempi selvitys sijoituskohteen riski-tuottoprofiilista. Useimmissa teksteissä on myös lopuksi linkki syventävään materiaaliin.

HCP Blackin sijoitusten katsaus osuudenhaltijoiden kokouksesta 28.4.2017 käsittelee myös tarkemmin, miksi on perusteltua omistaa juuri nämä sijoituskohteet, vaikka ne eivät olekaan tuottaneet viime kuukausina.

Lisää aiheesta: Video 28.4.2017 HCP osuudenhaltijoiden kokous

Tätä kirjoittaessani on HCP Black -rahasto vuoden alusta 5 % tappiolla. Kuten meillä tapoihin kuuluu, olemme samassa veneessä asiakkaidemme kanssa, sillä kaikki liikenevä vapaasta omasta pääomastamme on sijoitettuna kyseiseen rahastoon. Äärimmäisen defensiivinen sijoitusallokaatio on ollut pitkästyttävästi, jo yli vuoden lähes sama. Parhaan ymmärrykseni mukaan osake- ja korkomarkkina tarjoaa nykyhinnoillaan paljon riskiä suhteessa odotettavissa olevaan tuottoon. Siksi HCP Blackistä 75 % on sijoitettuna muualle kuin osakkeisiin ja korkoihin.

Lisää aiheesta: Video 80-vuotias velkasykli on tiensä päässä

Kun maailmassa on historiallisia tilanteita, on varauduttava äärimmäisiin olosuhteisiin. Jos näinä vuosina menetämme pörssivoittoja, on se kokonaisuuden riskin ja tuoton osalta perusteltua, sillä mahdollisuus poikkeuksellisen suuriin shokkeihin on ilmeinen (lisää aiheesta: Beggar Thy Neighbour – Ylivelkaantumisen ja protektionistisen kauppapolitiikan koko kuva).

Evästykseni odotettavissa olevaan tuottoon on aivan sama kuin mikä se oli tammikuussa 2015 HCP Black -rahaston juuri noustua 14.05 % vuoden aikana. ”Finanssiteoriaan nojaten 12 kuukauden päästä HCP Blackin tulisi 95 %:n todennäköisyydellä löytyä +15 %:n ja -5 %:n välillä” (lisää aiheesta: Riskin ja tuoton suhteesta).

Näin osuudenhaltijoiden kokousten välillä haluan vielä muistuttaa, että olemme aina tavattavissa virtuaalitapaamisten muodossa totuttuun tapaan ilman mitään ohjelmien asentamisia ja kirjautumisia. Jos kiinnostuit rahastosta tai kaipaat siitä lisätietoja, voit varata virtuaalitapaamisajan helposti netissä: www.helsinkicapitalpartners.fi/ota-yhteytta/. Lisäksi, jos tapanasi on seurata uutisvirtoja, suosittelen lämpimästi seuraamaan Twitter-feediäni @hcpgroup, jonka avulla pääset seuraamaan lähemmin, mikä asia minulla on milloinkin työn alla sijoitusrintamalla. Niistä ajankohtaisimpia nostan myös nettisivuillemme nähtäväksi. Mikäs myös sen mukavampaa kuin tavata lounaan – tai vaikka aamukahvin – merkeissä. Tänä teknologioiden riemuvoiton aikana ei pidä unohtaa myöskään näitä vuosisatojen aikana hyväksi todettuja käytäntöjä. Paljon hyvää hiljaista tietoa välittyy, kun ihmiset tapaavat ihan perinteisesti.

Beggar Thy Neighbour – ylivelkaantumisen ja protektionistisen kauppapolitiikan koko kuva
Vakuutusstrategiapäivitys

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *